A szürkehályog és a szürkehályog műtétA szürkehályog egy olyan látásprobléma, melynek tünetei a szemlencse elszürkülése, elhomályosodása. A szürkehályog fokozatosan alakul ki, kezdetben az emberek nem is érzékelik, hogy elkezdett kialakulni náluk a a probléma, hanem csak akkor, amikor már előrehaladottabb állapotban van.

A szürkehályog általában az idősebb, 65 év feletti embereknél jelentkezik, ugyanis a szembetegség természetes velejárója az öregedésnek. Nem csak idős korban, hanem korábban is kialakulhat azonban, ilyenkor általában valamilyen betegség szövődményeként és egyéb külső okok miatt alakul ki. Bármelyikről is van szó, kezelés nélkül vaksághoz vezet, kezelésére pedig a szürkehályog műtét segítségével kerül sor.

A szürkehályog műtét lényege, hogy eltávolítják az elszürkült szemlencséket és műlencséket ültetnek be a helyükre. Ez veszélyesebbnek hangzik, mint amilyen valójában, rutin műtétnek tekinthető, ugyanis a modern eljárásoknak, eszközöknek köszönhetően a szövődmények száma minimális.

A szürkehályog műtét nem jár altatással, ami különösen előnyös az idősebb páciensek magas aránya miatt. Az altatás megterheli a szervezetet, így az altatás nélkül végezhető kezeléseket preferálják általában az idősebb korosztály esetén általánosságban is. A műtét teljesen fájdalommentes, köszönhetően a szemcseppes érzéstelenítésnek, és mindössze 15 percig tart általában. A szürkehályog bármelyik fázisában elvégezhető, nem kell megvárni, amíg a tünetek súlyosak lesznek, amíg akadályozni kezdik a pácienseket mindennapjaikban.