Álmatlanság elleni ötletekAz álmatlanság nagyon sok embert gyötör olyannyira, hogy sokan vannak, akik csak nyugtató segítségével tudnak éjszaka megfelelően pihenni, aludni. A nyugtató azonban már a végső esetek egyike, mutatunk néhány ötletet, amivel lehetőség van megelőzni a komolyabb álmatlanság problémáját.

Az egyik legfontosabb teendő a stressz csökkentése, a stresszel függ ugyanis össze általában az álmatlanság. A stressz csökkentése persze nem olyan egyszerű, de törekedni kell rá, így lehet ugyanis a legjobban aludni.

Az álmatlanság megelőzéséhez szükség van a lefekvés idejének helyes megválasztására. Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan el tudjunk aludni, arra van szükség, hogy álmosak legyünk lefekvéskor. Ha nem vagyunk elég álmosak és nem tudunk elaludni, akkor érdemes felkelni felkelni és valamilyen elfoglaltságot keresni. Ez lehet olvasás is, vagy akár másik nyugtató tevékenység is. Ha rendszeresen ugyanakkor kelünk, akkor a szervezetünk beáll erre a kelési időpontra, és „jelezni fog”, amikor ideje lefeküdnünk, hogy kipihenjünk magunkat.

A lefekvés előtti étkezés is sokak számára álmatlansághoz vezetnek. Ha éhesek vagyunk, akkor persze enni kell, de nem mindegy, hogy mit. Lefekvés előtt könnyű, zsírmentes ételeket fogyasszunk, a nehéz kaják rontják az alvás minőségét.

A zajok és a fények is zavarják a minőségi alvást. Emiatt ügyeljünk a megfelelő sötétítésre, sőt, akár szükség lehet e LED-es fények kiiktatására is. A zajokat már nehezebb kiszűrni, ilyen helyzetben a füldugó segíthet.