Textilfesték használati ötletek, tanácsokA ruhákat, cipőket táskákat stb. általában megvásároljuk és az eredeti állapotukban használjuk. Lehetőség van azonban egyedivé varázsolni őket, textilfesték segítségével. A textilfestékek olyan speciális festékek, melyeket ruha anyagon lehet használni. Rengeteg különböző színben választható, és a legtöbb ruhaanyag festésére, színezésére találhatunk alkalmas festéket. A használatuk a textilfesték típusától függ.

A textilfestés mindig a ruha mosásával kezdődik, ezt követően szabad csak nekiállni magának a festésnek.

A legjobb megoldás a festék típusok talán az ecsettel felvihető textilfesték, ami hosszan tartó eredményt biztosít. A kimosott ruhadarabra ecsettel felvisszük a festéket, majd pedig vasalással rögzíthető a színezés. Ezt követően a mosásnak is ellenáll a festés, úgyhogy nem kell aggódni a tisztítás során.

Ha a tartósság helyett a könnyű festés a lényeg, akkor a spray a legjobb választás. Általában nagyobb textil felületekhez használják, de egy kis gyakorlat után kisebb alakzatok is bátran készíthetők vele.

Ha komolyabb mintákat akarunk készíteni, akkor textilfilcet érdemes használni. A textilfilccel gyakorlatilag ugyanúgy lehet rajzolni, mint egy hagyományos filccel, ha pedig kész a mintázat, akkor ezt is vasalással lehet rögzíteni. Nagyobb felület esetén jó megoldás lehet a filc és az ecsettel felvihető festék kombinálása, mert nagyon jól kiegészítik egymást.