Mikor jó az e-hiteles cégkivonat?Amikor cégkivonatot szeretnénk igényelni, akkor el kell dönteni, hogy melyik változatra van szükségünk. Leggyakrabban hiteles vagy közhiteles cégkivonat fog kelleni, azonban egyre nagyobb a népszerűsége az e-hiteles cégkivonatoknak. Nem minden esetben lesz azonban jó megoldás.

Az e-hiteles, es3 formátumú cégkivonat egy elektronikus dokumentum, mindenképpen elektronikus formában fog megérkezni. Ha személyes, papír alapú ügyintézés során szeretnénk felhasználni, akkor ez a változat nem fog megfelelni, ugyanis kinyomtatva elveszíti hitelesítését a dokumentum. Ennek ellenére mégis egyre kedveltebb, ugyanis egyre több a tisztán online ügyintézés cégek esetében is.

Maga az es3 fájlformátum egy speciális formátum, megnyitásához külön programra van szükség. Ez az E-Szignó, amely szerencsére ingyenesen letölthető, használható. Ha e-hiteles cégkivonat igénylése esetén ellenőrizni szeretnénk a hitelesítést, vagy a másik fél szeretné majd ezt megtenni, akkor nekik is be kell szerezni ezt a programot. Akkor kérjünk tehát es3 formátumú cégkivonatot, ha megbizonyosodtunk róla, hogy a felhasználás helyén el fogják fogadni. Ha elfogadják, akkor viszont ez a legjobb megoldás.

Tartalmát tekintve az e-hiteles cégkivonat is ugyanazokat az adatokat, információkat tartalmazza, mint egy hiteles cégkivonat, nem kell attól tartani, hogy rosszabb dokumentumot kapunk, a különbség csak a formátum és a hitelesítés módja lesz.