Porszívó porzsákok tisztítása, kezeléseA porszívók egyik legfontosabb része a porzsák. Ma már természetesen a porzsákok nem csak „zsákok” lehetnek, hanem mindenféle szűrők, filterek is, de a lényeg, hogy bármilyen porszívóval is rendelkezünk, a benne található porzsákra nagyon oda kell figyelni.

A legkevesebb dolgunk a papír porzsákokkal lesz, ugyanis ezeket nem érdemes cserélni, hanem, ha megtelt a papír porzsák, akkor dobjuk el, és tegyünk a helyére egy újat. Sokan megpróbálnak egy papír porzsákot többször is felhasználni, de a papír elég hamar elszakad, és a sok por a készülék hibás működéséhez vezethet.

Ha többször is akarunk használni egy porzsákot, akkor válasszunk textilből készült darabot. A textil porzsákok drágábbak, de könnyedén kiüríthetők, valamint tisztíthatók, moshatók is, így egy textil porzsák sokkal tovább használatunkra lesz, mint egy papír.

A következő típus a mikro-porzsák. Ez hasonló a papír porzsákokhoz, ugyanis csak egyszer használható. Ha megtelik, nem szabad kiüríteni és újra használni, ugyanis itt is fennáll a kiszakadás veszélye többszöri használat esetén. Arra is figyeljünk, hogy a mikro-porzsákot ne helyettesítsük papír porzsákkal, szintén a kiszakadás veszélye miatt.

Nem csak a porzsákok tisztítására kell odafigyelni egy porszívó esetén, hanem a szűrők tisztítására is. Ezek mikro- vagy papírszűrők, amik segítenek megszűrni a koszt, mielőtt a porzsákba érne, és fontos szerepet játszanak a porszívó megfelelő működésében.