Mitől csípős a paprika?Rengeteg különböző paprikával találkozhatunk életünk során, amit azonban mindenki megérez, megjegyez, ha egy paprika csípős, főleg, ha nagyon „erős”. Azt, hogy mitől függ, hogy egy paprika mennyire erős, a kapszaicin nevű alkaloid határozza meg, ugyanis a kapszaicin az, ami a jellegzetes erős, csípős ízt adja. A kapszaicin kristályos vagy viaszszerű, színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten szilárd vegyület, de már 62-65 fokon forr.

A kapszaicin

A kapszaicin a paprika ereiben és a magokban található meg, és az emberi szervezet idegvégződésivel lép reakcióba, amikor a csípős hatást érezzük. A kapszaicin vízben nem oldódik, ezért van az, hogy a csípős paprikára történő víz ivása nem csillapítja az érzett fájdalmat, égő érzést. Nem csak a szájba kerülve fejt ki hatást, hanem ha a kapszaicin a bőrrel érintkezik, hasonló hatást érzünk, mint amikor csípős paprikát fogyasztunk.

Mire használható a kapszaicin?

A kapszaicin nem csak arról híres, hogy a paprika csípős ízét adja, hanem arról is, hogy számos pozitív egészségügyi hatása van, számos különböző módon felhasználható.

Az egyik ilyen felhasználási mód a Kapsza-C étrend-kiegészítő, amely C-vitaminból és kapszaicinből készül, és számos egészségügyi előnyt jelent a fogyasztása. Ilyen előnyök pl. az immunerősítő hatás, az anyagcsere fokozása, az étvágycsökkentés, a zsírégetés segítése és a keringés javítása is.