Hány napos legyen a felhasznált cégkivonat?A cégkivonat az egyik legfontosabb céges dokumentum, sűrűn szükség van rá, pl. szerződéskötéskor, bankszámla nyitáskor, pályázatok, egyéb ügyintézések, de akár csak tájékozódás esetén. A cégkivonat egyik fontos tulajdonsága – a hitelesítés mellett – a kiállítás időpontja, tehát, hogy hány napos az adott cégkivonat.

Ha hivatalos ügyintézésről van szó, akkor 30 napnál nem régebbi cégkivonatot fogadnak csak el. Ennek az oka egyszerű, fontos a cégkivonatok esetén, hogy minél frissebb információkat tartalmazzanak. Persze nem lehet pl. 5 napban meghatározni az érvényességet, mert a beszerzésre és az ügyintézésre is kell időt hagyni. A 30 napos érvényesség megbízhatósági és ügyintézési szempontból is megfelelő.

Ha nem ügyintézésről, hanem tájékozódásról van szó, akkor nincs fix dátum, ameddig felhasználható a cégkivonat, nem jár le a dokumentum, de azzal tisztában kell lenni, hogy minél régebben állították ki a dokumentumot, annál nagyobb az esélye, hogy a benne szereplő információk már nem aktuálisak. Emiatt ugyan az ingyenes cégkivonat is megfelelő tájékozódásra, de érdemes ilyen célra is inkább hiteles cégkivonatot igényelni. A legtöbb esetben a maximális megbízhatóságot megéri az a pár ezer forint plusz kiadás. Különösen, hogy ha egy másik cég információira vagyunk kíváncsiak, akkor nincs ügyintézési idő sem, így ha ma igényelünk egy cégkivonatot, akkor a ma aktuális információkat is fogja tartalmazni.