A lézeres látásjavítás folyamataEgyre többen cserélik le a szemüvegeket, kontaktlencséket a segédeszköz nélküli éles látásra, köszönhetően a lézeres szemműtéteknek. Maga a lézeres szemműtét mindössze néhány percig tart, de a lézeres látásjavítás folyamata több lépésből áll.

Az első lépés mindig az alkalmassági vizsgálat. Ez egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, amely kb. két órán át tart. Az alkalmassági vizsgálat során megmérik a szemek fénytörési hibáit, ami alapján meghatározzák a kezelés várható eredményét is. Az alkalmassági vizsgálat előtt nem szabad kontaktlencsét viselni, mert befolyásolja a vizsgálat eredményét.

Az alkalmassági vizsgálatot maga a szemműtét követi. A kezelés maga néhány percig tart, a lézerklinikán kb. 2 órát kell eltölteni, aznap kell érkezni, és a kezelést követően haza is lehet menni. A szemműtét is teljesen fájdalommentes, PRK kezelést követően azonnali az éleslátás, FEMTO szemműtéteket követően pedig 3-4 órát kell várni, így a látás kitisztul. PRK kezelés esetén egy védő kontaktlencsét helyeznek fel, amit 3 napig kell viselni.

A műtétet követően egy rövid pihenés következik még a klinikán, a szemcseppek felírása és a tájékoztatás után haza is lehet venni, 100% UV szűrős napszemüvegben, majd pedig a következő napokban kontroll vizsgálatra kell visszajönni a megbeszélt időpontban.

Következhet a gyógyulás időszaka. FEMTO esetén 1 nap pihenésre van szükség, PRK után majdnem egy teljes hétre. Ezután a felírt szemcseppeket kell alkalmazni, a vizet, a koszos, poros helyeket, valamint a sminket kell kerülni.