Mitől függ egy klíma ára?A nyári időszakban az egyik legnépszerűbb kényelmi eszköz a klíma. Az egyes klímák, szerelő cégek árai között azonban elég nagy különbségek lehetnek. Mivel azért nem olcsó klímát szereltetni, az első kérdés ilyen esetben az szokott lenni, hogy mitől függ a klíma ára?

A készülék ára

Az árak közötti különbségek nagy része a klíma készülék árától függ. A jobb minőségi berendezések ára természetesen magasabb lesz, valamint a jó nevű gyártók is többet kérnek el termékeikért, mint az ismeretlen cégek. A készülék árához hozzájárul természetesen, hogy az milyen funkciókkal rendelkezik, valamint a desing is. Ha nem számít, hogy hogyan is mutat a berendezés otthonodban, lehet olcsóbb darabokat is találni.

A klíma telepítésének költségei

A klíma telepítésének, beszerelésének költségei is elég magasak. Mivel csak engedéllyel rendelkező, regisztrált szakember szerelhet be klímát, így ezt a költséget nem fogod tudni megspórolni. A szerelési költségek egy alap díjból, és a lehetséges plusz költségekből áll. A plusz költségek függnek a felszerelés helyétől, a szükséges anyagok, csövek, vezetékek mennyiségétől, és gyakran attól is, hogy a földszinten vagy hányadik emeleten szerelteted a klímát.

A működtetési költségek

A beszerelés árát ugyan nem befolyásolja, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a működésnek is költségei vannak. Ez elsősorban az áramfogyasztást fogja jelenteni, de a klímát rendszeresen kell tisztítani, karbantartani.